De Stentor 4 januari 2013

Stentor - Google zoeken - Google Chrome_2013-05-20_14-37-46Schrijfster begint eigen uitgeverij

(door Yang Yang Chiu)

ZWOLLE – Ze was al tekstschrijver en auteur; tegenwoordig kan de Zwolse Sandra Di Bortolo zich ook uitgeefster noemen. Over een maand of twee verschijnt het eerste boek van de nieuwe literaire uitgeverij Fenikso. Di Bortolo is de stuwende kracht achter dit bedrijf. “Ik heb het liever niet over drijvende kracht, want als je drijft sta je stil. Fenikso wil vooruit.”
Met de uitgeverij wil de Zwolse onderneemster met name aspirant-schrijvers een kans geven. “Via mijn eigen tekstbureau Het Zusje had ik regelmatig contact met schrijvers en uitgevers. Wat ik merkte was dat veel schrijvers boordevol plannen zitten , maar in de praktijk heel moeilijk een plekje kunnen krijgen bij gerenommeerde  uitgeverijen. Dat inspireerde me tot mijn eigen uitgeverij.”
Di Bortolo stelt zich bescheiden op. “Fenikso is natuurlijk niet te vergelijken met Nijgh en van Ditmar of de Bezige Bij, maar we onderscheiden ons ook duidelijk van de printing-on-demand-uitgeverijen”, stelt de oprichtster van Fenikso. “De boeken die wij uitgeven komen in de boekhandels te liggen, dat zal met printing-on-demand niet gebeuren. De andere kant is dat we niet elk manuscript dat we krijgen kunnen en zullen uitgeven. Het uitbrengen van een boek kost geld. Dat verdienen we alleen terug als het boek voldoende verkocht wordt.”
In tegenstelling tot printing-on-demand hoeft een aspirant-schrijver bij Fenikso geen zak met geld mee te brengen. “Een goed manuscript of goed verhaal is voldoende. Als wij dat de moeite van het uitgeven waard vinden, zijn de risico’s voor ons. Niet voor de schrijver.”
Het is op zijn zachtst gezegd een spannende tijd om een uitgeefbedrijf op te richten. Boekhandels en uitgeverijen staan onder druk. Daar is de schrijfster van ‘Spaghetti met Hutspot’ zich van bewust. “Daardoor komen beginnende schrijvers volgens mij helemaal nauwelijks aan bod. Daar wil ik met Fenikso verandering in brengen.” Tegelijkertijd realiseert ze zich dat ze met papieren uitgaven alleen het niet zal redden. “Tegenwoordig kun je, denk ik, niet meer om e-boeken heen. Het is vervelend dat daar zoveel misbruik van wordt gemaakt, maar misschien moeten we de nadelen op de koop toe nemen om bekender te worden. En de prijs van onze e-boeken zal behoorlijk lager liggen dan tot nu toe gewoon is.”
In maart verschijnt de verhalenbundel ‘Niets is wat het lijkt’. Het is het resultaat van een verhalenwedstrijd die Fenikso deze zomer heeft uitgeschreven. De tien beste inzendingen zijn in de bundel opgenomen. Wat de volgende uitgave wordt, kan Di Bortolo nog niet zeggen. ‘Er komen regelmatig manuscripten binnen, maar het pareltje zat er nog niet tussen.”