Interview met Samantha Eising bij Omroep Zeeland

Taaislijmziekte pas ontdekt na 20 jaar  Omroep Zeeland - Google Chrome_2013-05-20_12-00-49Voorafgaand aan de boekpresentatie van ‘Adembenemend‘ werd Samantha Eising uitgebreid geïnterviewd door Omroep Zeeland.

Foto-impressie boekpresentatie ‘Adembenemend’

P1020651MIDDELBURG – Op 13 mei werd het boek ‘Adembenemend’ van Samantha Eising in aanwezigheid van ruim 80 bezoekers gepresenteerd aan het Nederlandse en Belgische publiek. In 2009 was Eising nog  ‘het gezicht’ van het toenmalige Astmafonds (tegenwoordig Longfonds), na een second opinion in het Belgische UZA werd duidelijk dat zij leed aan de ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis. Onder de aanwezigen bevonden zich een vertegenwoordiger van Zorg&Welzijn, alsmede Johan Veys – belangenverdediger van de Belgische Vereniging voor Strijd tegen Mucoviscidose, de Belgische benaming voor Cystic Fibrosis, en vele lotgenoten die net als de auteur lijden aan deze ongeneeslijke ziekte.

Op de website van fotograaf Bram Huijzen is een prachtige foto-impressie te zien.

Maurits Mes zingt ‘Adembenemend’

P1020549Ter gelegenheid van de boekpresentatie van Samantha Eisings boek ‘Adembenemend‘ speelde Maurits Mes het speciaal voor haar geschreven lied ‘Adembenemend’ dat via YouTube te beluisteren is.

Boekblad 5 maart 2013

Uitgeverij Fenikso is een nieuwe, literaire uitgeverij in Zwolle die boeken met een ‘blijvend karakter’ wil uitgeven, romans, (non)fictie, fantasy, thrillers.

Met Uitgeverij Fenisko wil Sandra Di Bortolo startende schrijvers de kans geven binnen te komen in de boekhandel. ‘Iedereen in het boekenvak heeft het moeilijk, dus voor schrijvers die nog geen naam hebben, is het nog veel moeilijker om binnen te komen bij een uitgeverij. Als ze bij mij gepubliceerd hebben, komen ze makkelijker in de boekhandel.’ Di Bortolo streeft ernaar om 4 boeken per jaar uit te geven.

Di Bortolo, zelf auteur van Spaghetti met hutspot en in het bezit van een eigen tekstbureau Het Zusje, organiseert twee keer per jaar een verhalenwedstrijd voor debuterende schrijvers, waarvan de tien beste in een bundel verschijnen. De eerste bundel, Niets is wat het lijkt, markeert tegelijk de start van de uitgeverij. ‘Ik weet dat de boekhandel niet dol is op bundels met onbekende auteurs, maar toch is dit een van de manieren waarop iemand zijn naam als auteur kan vestigen.’ Ze rekent hierbij op de kracht van social media. ‘Als mensen erover gehoord hebben, zullen ze ernaar gaan vragen bij de boekhandel.’

Daarnaast probeert Di Bortolo aan te haken bij bestaande gebeurtenissen. Zo verschijnt het tweede boek van Fenikso, Adembenemend van Samantha Eising, tijdens de nationale Longweek in mei. De auteur beschrijft haar leven met de zeldzame longaandoening cystic fibrosis. ‘Toen ik het manuscript kreeg, dacht ik: dit moeten mensen gewoon zien, hoe wonderwel sterk zij in het leven staat.’ Het Longfonds gaat aandacht aan het boek besteden.

Di Bortolo wil deze beginnende schrijvers intensief begeleiden. ‘Op die manier wil ik de kwaliteit van hun werk vergroten.’ Op de vraag of Di Bortolo nog toekomt aan het schrijven van haar eigen boek, lacht ze: ‘Daar komt niets meer van terecht. Ik heb verschillende plannen en een boek is op driekwart af, maar er zijn nu zoveel dingen die ik moet en wil leren, dat het er voorlopig niet van komt.’

In tegenstelling tot printing-on-demand hoeft een aspirant-schrijver bij Fenikso geen geld mee te brengen. ‘Een goed manuscript of goed verhaal is voldoende. Als ik dat de moeite van het uitgeven waard vind, zijn de risico’s voor mij.’ De uitgeverij valt budgettair onder het tekstbureau van de uitgeefster. ‘Dat betekent dat ik de boeken met mijn geld financier. Op die manier doe je er wel je stinkende best voor.’

Fenikso is het Esperanto woord voor Phoenix. Niets is wat het lijkt verschijnt op 22 maart.

[Bron: Boekblad]

Uitgeverij Fenikso debuteert met tien veelbelovende auteurs

Niets is wat het lijktZwolle, maart 2013

Uitgeverij Fenikso is een nieuwe, literaire uitgeverij die zich richt op boeken met een blijvend karakter. Uitgeverij Fenikso wil met name nieuwe aspirant-schrijvers een kans geven, omdat het voor deze groep auteurs steeds moeilijker wordt hun werk te publiceren via de gerenommeerde uitgeverijen. Deze beginnende schrijvers worden intensief begeleid om op die manier de kwaliteit van hun werk te vergroten.

In de zomer van 2012 organiseerde Uitgeverij Fenikso een schrijfwedstrijd met als thema: ‘Niets is wat het lijkt’. Uit de vele inzendingen zijn uiteindelijk tien onthutsende, verrassende en verbijsterende verhalen geselecteerd van verschillende nog onbekende schrijvers die zich in deze verhalenbundel kunnen voorstellen aan het publiek.

‘Niets is wat het lijkt’ verschijnt op 22 maart 2013.

Anderen over ‘Niets is wat het lijkt’

“‘De brief’ van Joyce Willemse is een zorgvuldig en met liefde geschreven verhaal over een tachtigjarige dame die nog altijd niet in het reine is gekomen met de keuze waar-toe ze ooit door haar ouders gedwongen is.”
[Marion Bloem]

“Het verhaal ‘Maxima cum laude’ is ongelofelijk. Heel goed gedaan. Mensenlief, je zit te beven op je stoel als je het leest!”
[Maarten ’t Hart]

“Vanaf de Catullus-achtige openingszin is direct duidelijk wat er op het spel staat, en met perspectiefwisselingen en flashbacks werkt Lisanne Ortsen vervolgens doeltref-fend toe naar een indringende climax.”
[Thomas Heerma van Voss]

“Wie kun je nog vertrouwen?’ is de vraag die als een rode draad door ‘Twee gezichten’ loopt. Een verhaal met een licht erotisch tintje en een mooi verrassend einde.”
[Marelle Boersma]

 

De Stentor 4 januari 2013

Stentor - Google zoeken - Google Chrome_2013-05-20_14-37-46Schrijfster begint eigen uitgeverij

(door Yang Yang Chiu)

ZWOLLE – Ze was al tekstschrijver en auteur; tegenwoordig kan de Zwolse Sandra Di Bortolo zich ook uitgeefster noemen. Over een maand of twee verschijnt het eerste boek van de nieuwe literaire uitgeverij Fenikso. Di Bortolo is de stuwende kracht achter dit bedrijf. “Ik heb het liever niet over drijvende kracht, want als je drijft sta je stil. Fenikso wil vooruit.”
Met de uitgeverij wil de Zwolse onderneemster met name aspirant-schrijvers een kans geven. “Via mijn eigen tekstbureau Het Zusje had ik regelmatig contact met schrijvers en uitgevers. Wat ik merkte was dat veel schrijvers boordevol plannen zitten , maar in de praktijk heel moeilijk een plekje kunnen krijgen bij gerenommeerde  uitgeverijen. Dat inspireerde me tot mijn eigen uitgeverij.”
Di Bortolo stelt zich bescheiden op. “Fenikso is natuurlijk niet te vergelijken met Nijgh en van Ditmar of de Bezige Bij, maar we onderscheiden ons ook duidelijk van de printing-on-demand-uitgeverijen”, stelt de oprichtster van Fenikso. “De boeken die wij uitgeven komen in de boekhandels te liggen, dat zal met printing-on-demand niet gebeuren. De andere kant is dat we niet elk manuscript dat we krijgen kunnen en zullen uitgeven. Het uitbrengen van een boek kost geld. Dat verdienen we alleen terug als het boek voldoende verkocht wordt.”
In tegenstelling tot printing-on-demand hoeft een aspirant-schrijver bij Fenikso geen zak met geld mee te brengen. “Een goed manuscript of goed verhaal is voldoende. Als wij dat de moeite van het uitgeven waard vinden, zijn de risico’s voor ons. Niet voor de schrijver.”
Het is op zijn zachtst gezegd een spannende tijd om een uitgeefbedrijf op te richten. Boekhandels en uitgeverijen staan onder druk. Daar is de schrijfster van ‘Spaghetti met Hutspot’ zich van bewust. “Daardoor komen beginnende schrijvers volgens mij helemaal nauwelijks aan bod. Daar wil ik met Fenikso verandering in brengen.” Tegelijkertijd realiseert ze zich dat ze met papieren uitgaven alleen het niet zal redden. “Tegenwoordig kun je, denk ik, niet meer om e-boeken heen. Het is vervelend dat daar zoveel misbruik van wordt gemaakt, maar misschien moeten we de nadelen op de koop toe nemen om bekender te worden. En de prijs van onze e-boeken zal behoorlijk lager liggen dan tot nu toe gewoon is.”
In maart verschijnt de verhalenbundel ‘Niets is wat het lijkt’. Het is het resultaat van een verhalenwedstrijd die Fenikso deze zomer heeft uitgeschreven. De tien beste inzendingen zijn in de bundel opgenomen. Wat de volgende uitgave wordt, kan Di Bortolo nog niet zeggen. ‘Er komen regelmatig manuscripten binnen, maar het pareltje zat er nog niet tussen.”