Marjoke Linckens

SONY DSCMarjoke Linckens heeft in verschillende delen van ons land gewoond, waar ze in contact kwam met mensen uit andere culturen. De stof die daarmee opwaaide verwerkte ze in talloze verhalen en publicaties. Zij schrijft om vooroordelen weg te nemen en begrip te kweken voor die ander. En uit liefde, met hart en ziel. Ze hoopt met haar woorden de lezer even aan te raken, te ontroeren, een glimlach te ontlokken. Schrijven moet ze van het kleine meisje in haar, dat nog steeds ‘schrijfster’ antwoordt op de vraag: wat wil je later worden?

In de bundel Niemand mag het weten staat haar ontroerende en aangrijpende verhaal Zomerbloemen.

Diana van der Horst

Diana van der HorstDiana van der Horst (1982, Bergen op Zoom) woont in ’s-Hertogenbosch. Als kind schreef ze op de typemachine korte verhaaltjes en maakte ze er boekjes van. Op haar tiende deed ze mee met een verhalenwedstrijd voor kinderen en schreef ze een verhaal over haar hond Tommie. Diana won en mocht haar verhaal ‘Tommie en het raadsel van de vermoorde baronnen’ voorlezen op de radio.
Na de havo studeerde Diana een jaar journalistiek en maakte daarna de overstap naar de studie Rechten. In 2006 studeerde ze af aan de universiteit van Tilburg en sinds 2007 is zij werkzaam als schrijfjurist bij de rechtspraak. Het schrijven bleef aantrekkelijk en Facebook bleek voor Diana een mooi forum te zijn voor korte anekdotes waarop ze vaak leuke reacties kreeg.
In het najaar van 2012 nam zij deel aan de schrijfcursus Zinspelen in Rosmalen en na wat dreigende woorden van de juf “Neem dit serieus!”, is ze aan wedstrijden mee gaan doen. Met resultaat. Met Dorothy’s Dilemma behaalde ze de zesde plaats in de Roald Dahl wedstrijd met het thema Tales of the Unexpected, een bundel die eind 2013 zal verschijnen.
In de verhalenbundel Niemand mag het weten staat haar verhaal Komkommers. Het gaat over een vrouw die zich stort op het helpen van een vreemde en zichzelf daarin verliest.

Dana Martens

Dana MartensDana Martens, geboren in 1962 in Drachten, woont nu in het Overijsselse dorpje De Krim, gemeente Hardenberg. Ze heeft nogal wat meegemaakt en zou er een heel boek mee kunnen vullen, maar zegt zelf dat het zo’n bizarre aaneenschakeling van gebeurtenissen is dat niemand het zal geloven. Schrijven deed ze voornamelijk voor zichzelf, meestal over dingen uit haar dagelijkse leven. Tot ze in November 2011 voor het eerst eens een fictief verhaaltje op een publiekelijke site zette. De leuke reacties stimuleerden haar om begin 2012 een keer mee te doen aan een schrijfwedstrijd, Dit resulteerde meteen in een winnend verhaal. ‘Een bitterzoete vergelding’ verscheen in de bundel ‘Het keerpunt’. In hetzelfde jaar werd het verhaal ‘Horecaliefde’ gekozen voor de bundel ‘Ik feliciteer je’ en in het voorjaar van 2013 selecteerde Lulu Wang haar verhaal ‘Minnaar meegeleverd’ voor de bundel ‘Hemels Genot’.
In de verhalenbundel Niemand mag het weten is ook een verhaal van Dana opgenomen: De leiding gevuld en genomen, waarin de hoofdpersoon wel op een heel bijzondere manier de leiding neemt.

Lonneke Lodder

OLYMPUS DIGITAL CAMERALonneke Lodder (Alkmaar, 1974) stuurde aan het eind van de middelbare school een brief naar de Volkskrant: als ze achtergrondstukken in de krant wilde schrijven, moest ze dan naar de School voor Journalistiek of kon ze beter een universitaire studie kiezen? Het antwoord leidde tot een studie politicologie, maar niet tot een baan als journalist. Het werd het communicatievak, met een voorkeur voor woordvoering en persvoorlichting. Ze bleek bijzonder handig met teksten. Het duurde echter tot het najaar van 2012 tot ze door een schrijftraining bij de Schrijversvakschool in Amsterdam besmet raakte met het virus van creatief schrijven. Nu wil ze nog maar één ding: heel erg goed worden. Lonneke Lodder woont sinds 1993 in Amsterdam en werkt daar voor de gemeente als senior communicatieadviseur.

Bij de eerste schrijfwedstrijd waar ze aan meedeed, was het meteen raak. In de verhalenbundel Niemand mag het weten staat haar verhaal De prins die maar één keer leefde. De hoofdpersoon is een prins die na een ski-ongeluk op wonderbaarlijke wijze ontwaakt uit een coma. Hij bezorgt zijn naasten een grotere klap dan zijn ongeluk teweeg bracht.

 

Menko Wielaerts

Menko WielaertsMenko Wielaerts (1957, Hilversum) woont in Ouderkerk aan de Amstel. Hij studeerde af aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam, een studie waarbij hij kunst en literatuur een belangrijke plaats gaf. Menko werkt als adviseur ruimtelijke ontwikkeling bij de gemeente Amsterdam. Begin 2011 begon hij met het schrijven van verhalen en gedichten. Zijn debuutroman ‘Vrijstaat Holland’ verscheen in 2012. Zijn licht absurdistische, korte verhalen zijn in diverse bundels opgenomen. Ze gaan over het lot en vergeefse pogingen van mensen om dit naar hun hand te zetten.
In de verhalenbundel Niemand mag het weten is het verhaal De Klapper opgenomen. Het gaat over een uitgever die een originele manier beproeft om een bestseller te creëren, maar daarbij voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Ellen De Vriend

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEllen De Vriend is geboren in Vlissingen en woont daar nog steeds. Na de havo werkte zij bij de ABN en werd daarna fulltime moeder. Toen haar dochter wat ouder was werd ze, na het inzenden van wat kopij, gevraagd als verslaggever voor de Provinciale Zeeuwse Courant. Ze volgde in 2002 een cursus verslaggeving aan de Fontys Hogeschool. Een aantal jaren later ging Ellen als verslaggever werken voor de huis-aan-huiskranten van Wegener Media en sinds begin 2007 is ze eindredacteur van de Walcherse krant De Faam. In 1998 verscheen haar boek ‘Scheepsbergers in actie op de Westerschelde’, gevolgd door ‘100 jaar Scheldemond – 1908-2008’ en ‘Ons bin de leste’ (2010) over de laatste vrouwen in streekdracht.
In 2013 kwam haar debuutthriller ‘Bitterzoet’ uit. In de verhalenbundel Niemand mag het weten is haar verhaal De Praktijk opgenomen. Ook komt het boek ‘Gelukkig hebben we Skype!’ dit jaar nog uit, een boek over achterblijvers en emigranten.

Lisette van Elk

Lisette van ElkLisette van Elk is in 1978 geboren in Beuningen en opgegroeid in Ede. Altijd speelde creativiteit een grote rol in haar leven. De kunstacademie bleek toch niet helemaal haar droom en een universitaire studie paste uiteindelijk beter. Haar carrière kwam in 2011 met geweld tot stilstand door een ernstige burnout.
Om haar burnout en depressie te boven te komen pakte ze haar creativiteit weer op en begon ze te schrijven. Blogs en later korte verhalen. In 2012 verscheen haar verhaal Hete adem in de bundel ‘Griezelen’. Tussen de blogs en korte verhalen door schrijft zij aan haar debuutroman.

Haar winnende verhaal Het perfecte weekend in Niets is wat het lijkt gaat over een gecompliceerde moeder-dochter relatie. Een dochter organiseert een bijzonder uitstapje met haar moeder. Tijdens het weekend komen echter veel onbeantwoorde vragen en problemen naar boven waardoor de emoties hoog oplopen.
Ook in de tweede verhalenbundel Niemand mag het weten is een verhaal van Lisette van Elk opgenomen. Haar verhaal Mevrouw Rijnen beschrijft de laatste fase van het leven van een zieke vrouw die kennelijk iets te verbergen heeft.

 

Samantha Eising

Samantha EisingSamantha Eising is in 1990 geboren in Groningen. Op haar dertiende is zij op advies van haar kinderarts naar Vlissingen verhuisd, in de hoop haar astma te stabiliseren. Na meerdere, langdurige ziekenhuisopnames worden haar klachten in Nederland niet langer serieus genomen, omdat de symptomen niet passen bij astma. Gesteund door haar ouders wordt ze uiteindelijk in februari 2011 opgenomen in het UZA Edegem (België), waar op 11 mei 2011 de diagnose Mucoviscidose ofwel Cysctic Fibrosis wordt vastgesteld.

In 2012 zette zij haar autobiografische verhaal ‘Adembenemendmijn eerste jaar met cystic fibrosis’ op papier. Schrijven is altijd een passie geweest en daarnaast een belangrijke uitlaatklep om haar emoties te tonen. Naast het schrijven houdt Samantha zich actief bezig met rolstoelbasketbal, een sport die zij op een redelijk niveau beoefent.

Samantha wil een gedeelte van de opbrengt van Adembenemend schenken aan de Belgische vereniging voor de strijd tegen Mucoviscidose.

Conny Hoogendoorn

Conny HoogendoornConny Hoogendoorn ziet verhalen schrijven als betoverende pleziertochtjes. Nadat haar kinderen zijn uitgevlogen en ze zich iets minder intens met hun familiebedrijf ging bezighouden, leek de geest uit de fles. Op aandringen van haar man zond ze een verhaal in voor een verhalenwedstrijd, die ze tot haar grote verrassing won. Ze deed nog vijf maal een poging en behoorde telkens tot de uitverkorenen. Haar verhalen, waarin gepassioneerde liefde en fijnzinnige erotiek vaak een belangrijke rol spelen, werden gewaardeerd. Schrijven werd haar passie.

In het afgelopen jaar zijn meerdere verhalen van Conny gepubliceerd: ‘Geen twintig meer’, ‘De Jacobsladder’, ‘Een fijne zondag’, ‘De Lentekriebel’, en ‘Kanoën’.
En dan nu bij uitgeverij Fenisko in de verhalenbundel Niets is wat het lijkt haar verhaal De Strop. Haar hoofdpersonage is invloedrijk en aantrekkelijk. Onaantastbaar haast. Toch is deze bankier ook te treffen daar waar misschien elke man zo kwetsbaar is.

Henk de Kruyff

Henk de Kruyff

Henk de Kruyff is geboren in het dorp Bennekom, eind jaren zestig nog een vlek tussen Ede en Wageningen. Hij woont daar nog steeds, ook al kun je nauwelijks meer spreken van een dorp. Hoewel hij zijn hart op veel plaatsen in Europa heeft verloren, vindt hij zijn echte thuis pas tijdens het schrijven van korte verhalen.

 

Henk schreef hoofdzakelijk in het Engels en heeft een drietal boeken met korte verhalen en een non-fictie boek geschreven. Een vierde bundel korte verhalen in het Engels ligt op de plank, klaar om uitgewerkt te worden. Nu is Henk ook in het Nederlands gaan schrijven met als een van de eerste resultaten het verhaal ‘Het kwaad‘ in de bundel Niets is wat het lijkt. Het verhaal vertelt over een avonturier die op zoek gaat naar de waarheid achter een middeleeuws manuscript.